top of page

Amnestie sankcí – „Milostivé léto“

Dlužíte vy nebo jste zaměstnavatelem někoho, kdo dluží státu, veřejnoprávnímu subjektu, příspěvkové organizaci nebo společnosti většinově vlastněné státem? Může se jednat hlavně o dluhy na zdravotním pojištění, pokutách za černé jízdy, nájmu v obecním bytě, elektřině (ČEZ), za televizní nebo rozhlasový poplatek.


V takovém případě máte možnost využít zákon (případně o něm informovat zaměstnance), který umožňuje uhradit jen jistinu a 907,50 Kč na nákladech na řízení. Zbytek dluhu bude odpuštěn.


Jaký je postup?

  • Odpouštění příslušenství se týká pouze exekucí vymáhaných soudním exekutorem. Na daňové a správní exekuce se milostivé léto nevztahuje. Dlužník nesmí být v insolvenci.

  • V období od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022 je třeba splatit exekutorovi celou jistinu (původní dlužnou částku) a poplatek 907,50 Kč.

  • Poté sdělit exekutorovi, že chcete využít „milostivého léta“ (aby postupoval podle zákona č. 286/2021 Sb., část 2, čl. IV, bodu 25), prostřednictvím doporučeného dopisu.


Podrobnější informace lze získat na HELP lince Člověka v Tísni – 770 600 800 nebo na www.milostiveleto.cz

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Nový zákon o účetnictví

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh nového zákona o účetnictví, který nahradí stávající z roku 1991 a má přinést soulad s mezinárodními standardy. Návrh počítá s účinností od 1. ledna 2025 a prošel

Zvýšení spotřební daně z tabáku

Rok 2024 přinesl další zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků, součást dlouhodobého trendu vycházejícího z ochrany veřejného zdraví a boje se závislostmi. Od 1. dubna 2024 platí nové sazby i pro

Daně z nemovitých věcí pro rok 2024

Od 1.1.2024 přišla v účinnost novela zákona o dani z nemovitých věcí, jejíž novinky a změny ovlivňují povinnost podat daňové přiznání na rok 2024. Povinnost, ze kterých plyne povinnost podat daňové př

bottom of page