top of page

Nový konsolidační balíček a důležité změny od 1. ledna 2024

Od 1. ledna 2024 vstoupí do platnosti na základě schválení nového konsolidačního balíčku vlády ČR mnoho změn, zde jsou hlavní body:


1. Změna sazby DPPO: 

Schválením konsolidačního balíčku došlo ke zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob z 19 % na 21 %. Zdaňovací období 2024 bude nově zdaňováno vyšší sazbou 21 %, zdaňovací období 2023 bude zdaňováno ještě původní sazbou 19 %. 


2. Zrušení výjimky pro tiché víno jako daňově uznatelný náklad:

Nový konsolidační balíček odstranil výjimku, která umožňovala daňovou uznatelnost tichého vína jako dárku pro klienty. V roce 2024 tedy nebude možné poskytnout Vašim klientům tiché víno jako dárek a zahrnout ho jako daňově uznatelný náklad. 


3. Zrušení možnosti mimořádných odpisů pro automobily: 

Nové ustanovení o mimořádných odpisech pro automobily platí pouze pro bezemisní vozidla. Pro nové automobily pořízené po datu 31.12.2023 nebude možné uplatnit mimořádné odpisy (vyjma vozidel, které používají elektrickou energii, vodík nebo nemají emise CO2). 


4. Omezení odpočtu DPH a daňové uznatelnosti výdajů pro automobily: 

Limit pro odpočet DPH z pořízení automobilu byl stanoven na 420 000 Kč, DPH nad nové stanovený limit nebude možné nárokovat. Limit pro daňovou uznatelnost výdajů z pořízeného automobilu byl stanoven na 2 miliony Kč bez DPH. Pokud bude nově pořízený automobil po 1. lednu 2024 limit přesahovat, daňové odpisy z tohoto vozidla budou krácené v poměrné výši. 


5. Změna sazby DPH: 

Sazby DPH byly přepracovány, zrušují se sazby 10 % a 15 %, a nově vzniká sazba 12 %. Sazba DPH 21 % zůstává beze změny. Dle nově schválených sazeb DPH je nutné přenastavit Vaše pokladny a fakturační systémy.

 

6. Vedení účetnictví v cizí měně (EUR, USD, GBP):

Od 1.1.2024 je možné vést účetnictví ve funkční měně účetnictví, která může být jedná než česká koruna (EUR, USD nebo GBP). V případě, pokud by Vás zajímala takto možnost, dejte nám prosím informaci a ověříme podmínky, zda je tuto změnu možné ve Vaší společnosti zavést.


7. Možnost neúčtovat nerealizované kurzové rozdíly

Kurzový rozdíl se nezahrnuje do základu daně ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterých kurzový rozdíl není realizován, tzn. jedná se hlavně o přeceňování cizoměnových pohledávek a závazků k rozvahovému dni.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Nový zákon o účetnictví

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh nového zákona o účetnictví, který nahradí stávající z roku 1991 a má přinést soulad s mezinárodními standardy. Návrh počítá s účinností od 1. ledna 2025 a prošel

Zvýšení spotřební daně z tabáku

Rok 2024 přinesl další zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků, součást dlouhodobého trendu vycházejícího z ochrany veřejného zdraví a boje se závislostmi. Od 1. dubna 2024 platí nové sazby i pro

Daně z nemovitých věcí pro rok 2024

Od 1.1.2024 přišla v účinnost novela zákona o dani z nemovitých věcí, jejíž novinky a změny ovlivňují povinnost podat daňové přiznání na rok 2024. Povinnost, ze kterých plyne povinnost podat daňové př

bottom of page